Enkele veelgestelde vragen over het verkopen van wijn
Er bestaat wel eens onduidelijkheid over het wel of niet mogen verkopen van wijn.
Hierbij enkele vragen en bijhorende antwoorden hierover.
Mag ik wijn verkopen in mijn winkel?
Ja dat mag, mits je de geldende regels in acht neemt. Een supermarkt, biologische winkel, levensmiddelenwinkel (dus ook kaaswinkel, traiteurzaak en delicatessenwinkel), tabakszaak, snackbar of slijterij, mag drank verkopen met een alcoholpercentage van minder dan 15%. Je mag geen wijn verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Je bent verplicht om het identiteitsbewijs te vragen om de leeftijd vast te stellen. Dat geldt ook bij verkoop op afstand. Supermarkten, slijterijen, webshops, wijnkoeriers en online eetbezorgdiensten zijn van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole.
Als een alcoholhoudend product boven de 15% uitkomt dan heb je een drank-en horecavergunning of slijterijvergunning nodig.
Verkoop je zwak-alcoholhoudende drank (met minder dan 15% alcohol)? Dan mag je in je winkel geen drank laten proeven. Voor het schenken van alcohol heb je dan een drank- en horecavergunning nodig.
Mag ik wijn verkopen op de markt?
Nee, je mag geen wijn of andere alcoholische producten verkopen of schenken op een (waren)markt.
Mag ik wijn verkopen op een evenement?
Voor het schenken van wijn tijdens een evenement, heb je een ontheffing Alcoholwet nodig. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare mixdranken.
Mag ik wijn verkopen als particulier?
Nee, je hebt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Je moet ingeschreven staan als supermarkt, biologische winkel, levensmiddelenwinkel (dus ook kaaswinkel, traiteurzaak en delicatessenwinkel), tabakszaak, snackbar of slijterij zijn. Verkoop je op afstand, dan moet je vallen onder supermarkten, slijterijen, webshops, wijnkoeriers en online eetbezorgdiensten. Je bent dan van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole.
Heeft u hier vragen over? Of wilt u wijn inkopen?
Neem contact op