Wat u moet weten over parabenen

Steeds meer mensen proberen tegenwoordig cosmetica producten met parabenen te vermijden. Maar wat zijn parabenen nu precies? Waarom zijn ze zo slecht? En is het echt mogelijk om helemaal geen producten met parabenen meer te gebruiken?

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn chemische stoffen die veel worden gebruikt in cosmetica producten. Parabenen worden voornamelijk gebruikt als conserveermiddel; ze zorgen ervoor dat schimmels en bacteriën gedood worden voor ze zich kunnen verspreiden, waardoor de producten langer bewaard kunnen worden. De werking en effectiviteit van het product blijft door parabenen beter behouden.

Welke producten bevatten parabenen?

Vrijwel alle cosmetica producten die je bij de drogist kunt kopen bevatten parabenen. Het zit in tandpasta’s, zonnebrandcrèmes, shampoos, conditioners, crèmes, mascara’s… u kunt er in principe vanuit gaan dat in alle cosmetica producten parabenen zitten, tenzij specifiek op de verpakking staat vermeld dat het product geen parabenen bevat. U kunt dit zelf nagaan door op de ingrediëntenlijstjes van de cosmetica die u in huis heeft te kijken. Als hier methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen of isobutylparabeen bij staat, dan bevat het product parabenen.

Waarom zijn parabenen zo slecht?

Als parabenen in zoveel cosmetica producten worden gebruikt, dan kunnen ze niet slecht zijn, toch? Wel, dat is een kwestie die door veel mensen in twijfel wordt getrokken. Er zijn verschillende studies die hebben aangetoond dat parabenen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren. Parabenen worden vooral met borstkanker in verbinding gebracht, iets dat te wijten kan zijn aan het feit dat parabenen vooral te vinden zijn in cosmetica producten die gericht zijn op vrouwen. Maar ook mannen kunnen gezondheidsproblemen krijgen door het gebruik van producten met parabenen; zo zijn er wetenschappers die beweren dat parabenen een negatieve invloed hebben op de werking van het endocriene systeem (hormoonstelsel). Er bestaan echter nog veel verschillende opvattingen over parabenen en of deze echt kanker of andere gezondheidsproblemen zouden kunnen veroorzaken. Vandaar dat parabenen ook nog gewoon in cosmetica producten gebruikt mogen worden. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de effecten van parabenen op de gezondheid. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan kunt u ervoor kiezen om alternatieve producten te zoeken die geen parabenen bevatten.

Parabenen vermijden

Met name door die vermeende relatie met kanker proberen steeds meer mensen cosmetica producten met parabenen te vermijden. Het is goed mogelijk om helemaal geen producten met parabenen meer te gebruiken, maar dan moet u bij het aanschaffen van nieuwe cosmetica wel goed naar de ingrediëntenlijstjes moet kijken. In veel gevallen zal dit betekenen dat u op zoek moet gaan naar parabenen-vrije alternatieven voor de producten die u gebruikt. Dit kan in de eerste instantie een behoorlijke uitdaging lijken, maar gelukkig komen er steeds meer merken op de markt die zich specialiseren in natuurlijke verzorgingsproducten zonder parabenen. Veel van deze producten bevatten organische zuren om ervoor te zorgen dat de producten niet zo snel bederven. Deze zuren werken net zo goed als parabenen, maar dan zonder de schadelijke bijwerkingen.

Speick en Urtekram

Natrada verkoopt producten van de merken Speick en Urtekram. Geen enkel product van deze merken bevat parabenen. Een prima keuze dus als u op zoek bent naar veilige alternatieven voor de producten die u nu gebruikt!

 

 

 

Recent Posts