Welke wijn past bij mosselen?

Mosselen zijn een echte delicatesse, maar u zult het er ongetwijfeld mee eens zijn dat de smaak van mosselen pas echt goed tot zijn recht komt in combinatie met de juiste wijn. In dit artikel leggen we uit waar u op moet letten als u wijn bij mosselen gaat uitzoeken, en geven we een aantal suggesties.
Waar moet u op letten als u een wijn uitkiest voor bij de mosselen?
Veel mensen kiezen bij mosselen het liefst voor een wat drogere wijn, met een beetje fruitigheid en eventueel wat mineraliteit. U kunt de mosselen bereiden met wijn, en kiezen voor dezelfde wijn om bij de mosselen te serveren. Maar het is ook van belang dat u rekening houdt met de bereiding en de andere ingrediënten van uw mosselgerecht. Het is dus raadzaam om eerst goed te kijken naar welk recept u wilt gebruiken, en op basis daarvan een passende wijn te selecteren.
Zeeuwse mosselen
Gaat u de mosselen op de traditionele Zeeuwse manier bereiden (met uien, wortelen, prei, bladselderij, een scheutje wijn en wat peper, geserveerd met friet en brood), dan komen de mosselen het beste tot hun recht in combinatie met een milddroge, ronde, zachte en frisfruitige wijn zoals de Mont'Albano Grillo.
Franse mosselen
Wilt u de mosselen op de Franse manier bereiden (met uien, knoflook en tijm, geserveerd met stokbrood), dan kiest u het best voor een wat strakkere wijn waarbij de kruidige tonen meer overheersen. Ook een volle, complexe chardonnay zoals Bodegas Vegalfaro Rebel.lia blanco zal hierbij goed tot zijn recht komen.
Mosselen in saus
Gekookte mosselen zijn heerlijk met een paar sausjes om in te dippen. Het soort sauzen dat u bij de mosselen wilt serveren is ook van invloed op de wijnkeuze. Een vette saus op basis van mayonaise vraagt bijvoorbeeld weer om een andere wijn dan een scherpe saus op basis van mosterd. Zo kunt u kiezen voor de volle, frisse Witte wijn van Las Cepas of, als de smaak van het gerecht niet al te krachtig is, voor een Topo Verde rood.
Mosselen uit de wok
Vooral kleine mosselen zijn heel geschikt om te wokken. Doordat er minder kookvocht aan te pas komt, is de smaak van gewokte mosselen intenser. Dit vraagt dus ook om een wijn met een intensere smaak. Denk bijvoorbeeld aan Vegalfaro Cava.
Ook bij gewokte mosselen geldt dat de gebruikte ingrediënten bepalend zijn voor de wijnkeus. Kiest u ervoor om de mosselen op de Vietnamese of Thaise manier te bereiden, met olie, citroengras, Spaanse peper en verse koriander, dan is een intense, droge witte wijn zoals een Weingut Engelhard Riesling erg lekker.
Voor een pikant mosselgerecht dat op de Portugese manier is bereid, met olijfolie, knoflook, piri-piri en paprika, kunt u ook een volle rosé kiezen of een volle wijn met een complexe smaak, zoals Las Cepas rood.
Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: