Biologische en biodynamische wijnen: wat is het verschil?

In Blog

Steeds meer mensen kiezen voor biologische en biodynamische producten. Ook in de wijnwereld blijft men niet achter; een groeiend aantal supermarkten, slijterijen en speciaalzaken verkoopt bio-wijnen.

Maar wat maakt een wijn nu eigenlijk biologisch? In welk opzicht verschilt een biologische wijn van een biodynamische wijn? En hoe zit het met al die bio-keurmerken?

Biologische wijn

Biologische wijn is afkomstig uit wijngaarden waar de grond, de druivenstokken, de druiven en de wijn zelf zo natuurlijk mogelijk zijn behandeld. De biologische wijnboeren maken geen gebruik van genetisch gemodificeerde organismen, chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. In plaats daarvan wordt er gekozen voor natuurlijke oplossingen. Zo zijn er biologische wijnboeren die kippen in de wijngaard laten rondlopen om larven op te eten. Anderen kweken bloemen die nuttige insecten en vogels lokken, die de voor de druiven schadelijke insecten opeten. En om het onkruid een beetje onder controle te houden, laat men soms schapen in de wijngaard grazen.

Alle wijnen van Natrada zijn biologische wijnen.

Biodynamische wijn

Biodynamische wijn wordt gemaakt volgens dezelfde principes als biologische wijn, maar gaat ook nog wat verder. Het productieproces wordt benaderd volgens de antroposofische theorie van Rudolf Steiner (1861-1925). In zijn theorie deelt Steiner de natuur op in vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Deze elementen zijn allemaal met elkaar verbonden en worden beïnvloed door de kosmische cycli, oftewel de veranderingen in de stand van de zon, de maan, de sterren en de planeten. Het productieproces van biodynamische wijn wordt volledig op die kosmische cycli afgestemd. Dat wil zeggen dat alle handelingen, zoals het bemesten van de bodem en het oogsten, worden uitgevoerd op het moment dat de stand van de zon, de maan, de sterren en de planeten daarvoor het meest gunstig is.

Natrada levert naast biologische wijnen ook een aantal biodynamische wijnen, zoals Carnaval de Couronneau Wit en Carnaval de Couronneau Rood van Château Couronneau. Bijzonder is dat de eigenaren, Christophe en Bénédicte Piat, eerst sceptisch waren over biodynamische wijnen. Toch gingen ze ermee experimenteren. Ze ondervonden dat de druiven met een biodynamisch productieproces minder groot werden, maar wel een stevigere schil kregen. Dit leverde wijnen met meer smaak en diepgang op. Ook werd de planteigen resistentie tegen schimmelziekten verbeterd. Inmiddels zijn de Piats volledig overgestapt op een biodynamische werkwijze.

Keurmerken

Verschillende landen hanteren allemaal andere keurmerken voor biologische producten, wat behoorlijk verwarrend kan zijn. Gelukkig is er in 2012 één overkoepelend, verplicht Europees keurmerk ingevoerd voor alle verpakte biologische producten: het EKO-keurmerk. In Nederland worden alle biologische producten met het EKO-keurmerk gecontroleerd door Stichting Skal, een organisatie die erop toeziet dat de producten aan de Europese regelgeving voldoen.

Voor biodynamische producten is er nog geen Europese regelgeving. Wel is er een internationaal keurmerk: het Demeter-keurmerk. Dit keurmerk wordt in Nederland beheerd door Stichting Demeter, dat weer een onderdeel is van Demeter Internationaal. Deze laatste organisatie heeft de globale standaarden voor de biodynamische landbouw vastgesteld.

Recent Posts